8η Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
Σήμερα γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα, η γιαγιά, η αδερφή. Γιορτάζει η γυναίκα της καριέρας, η γυναίκα νοικοκυρά, η άνεργη γυναίκα, η γυναίκα πρόσφυγας, η κάθε γυναίκα!
Η 8η του Μάρτη ουσιαστικά όμως δεν είναι γιορτή. Είναι μια μέρα με συμβολικό περιεχόμενο, μια μέρα που μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε αγώνες και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα αγαθά που αποκτήθηκαν. Είναι μέρα θύμησης αυτών των αγώνων, των θυσιών και κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου. Μέρα που επιβάλλει να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της συνεχούς επαγρύπνησης και δράσης σε όλες τις πτυχές της ζωής.
Το θεμέλιο όμως για όλες τις διεκδικήσεις είναι η καλή υγεία!
Αυτό ας είναι και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας: η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας.
Ας αφιερώσουμε την ημέρα αυτή στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Μία ασθένεια που δεν είναι αθεράπευτη, μία ασθένεια ιάσιμη, εφόσον ο τακτικός προληπτικός έλεγχος γίνει στάση ζωής για κάθε γυναίκα. Στατιστικά, 1 στις 8 γυναίκες θα έρθει αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή της ζωής της.
Η νόσος στα αρχικά στάδια δεν θα δώσει συμπτώματα, γι’ αυτό ο ρόλος της πρόληψης, μέσω του τακτικού ελέγχου, είναι καθοριστικός και η έγκαιρη διάγνωσή του θα οδηγήσει σε ίαση.
Ο καρκίνος του μαστού έχει μελετηθεί ιδιαίτερα και εξακολουθεί να μελετάται, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών. Υπάρχουν αρκετές νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις με εξατομικευμένο χαρακτήρα που εστιάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς, μειώνοντας τον κίνδυνο υποτροπής αλλά και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού.
Δεν παραμένουμε απλά σε ευχολόγια αλλά σε αξίες βασισμένες στην άρτια επιστημονική γνώση και εμπειρία.
Μπορούμε να φοβόμαστε λιγότερο και να αισιοδοξούμε περισσότερο, έχουμε λόγους να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία γιατί είμαστε πιο κοντά στην ημέρα που η νόσος αυτή θα αποτελεί παρελθόν.
Στο ερώτημα λοιπόν «τι νόημα έχει η ημέρα της γυναίκας» σήμερα, η απάντηση είναι απλή.
Φέτος λοιπόν ας αποφασίσουμε να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
εξασφαλίζοντας το υπέρτατο αγαθό, την υγεία μας.
Πρώτο βήμα η επίσκεψη σε εξειδικευμένο χειρουργό μαστού για εκτίμηση κινδύνου και κλινική εξέταση και –αναλόγως- απεικονιστικό έλεγχο (μαστογραφία, υπέρηχος) τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, μετά τα 30 έτη.
Η πρόληψη σώζει!
Δρ Γεωργίου Γεωργία
Γενικός χειρουργός
Χειρουργός Μαστού, MD, MSc, PhD
Ιατρικό Κέντρο Αγία Μαρίνα, Λάρνακα