top of page
Dr Takis karoulas
Δρ ΚΑΡΟΥΛΑΣ ΤΑΚΗΣ

Dr Takis Karoulas
Δρ Τάκης Κάρουλας
 
Specialist in Cardiology / Cardiologist 
Ειδικότητα στην Καρδιολογία / Καρδιολόγος 

Ο Δρ Κάρουλλας Τάκης γεννήθηκε στη Νέα Σπάρτη Αμμοχώστου Κύπρου και αποφοίτησε από το Α ́ Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Σημαιοφόρος Ναυτικού. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Α.Π.Θ. με γενικό βαθμό «Λίαν Καλώς» το έτος 1976. Μετά την Τουρκική Εισβολή το 1974 επέστρεψε τη Κύπρο, όπου κατατάχθηκε και υπηρέτησε από τις 17 Αυγούστου έως 26 Οκτωβρίου ως Ιατρός στο Προσφυγικό Ιατρείο Ξυλοτύμπου Λάρνακας.

Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και εκπλήρωσε την υπηρεσία Υπαίθρου εργαζόμενος στο Γ.Ν.Καβάλας στην Καρδιολογική Κλινική. Άρχισε στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου (1976-1977) ενώ συνέχισε την ειδικότητα της Παθολογίας στο Γ.Ν. Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για τα επόμενα δυο χρόνια. Εξειδικεύτηκε στην  ειδικότητα της Καρδιολογίας στο Γ.Ν.Καβάλας μέχρι το έτος 1980 όπου και έλαβε τον τίτλο Ειδικής Καρδιολογίας.

Υπηρέτησε ως Βοηθός στη Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν.Καβάλας (1980-1981) και ως Ειδικός Καρδιολόγος στο Ι.Κ.Α Καβάλας (1981-1983). Το Δεκέμβριο του  1983 διορίστηκε ως βοηθός στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α ́ Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ, και στη συνέχεια με την εφαρμογή του Ε.Σ.Υ. επιλέχθηκε στη θέση Επιμελητού Β ́ (1986). Μετέπειτα στη Α ́ Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν.ΑΧΕΠΑ Επιμελητής Α ́, και Διευθυντής ΕΣΥ μέχρι και το 2015 όπου και παραιτήθηκε. 

Εκπαιδεύτηκε στη αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγείων στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ από τον Consultant John Bresnaham της MAYO CLINIC. Παρακολούθησε και εκπαιδεύτηκε στο London Hospital (Whitechapel) στις αγγειοπλαστικές στεφανιαίων αγγείων και καρδιακών καθετηριασμών. Εκπαιδεύτηκε στο διαθωρακικό μονοδιάστατο (M-Mode) και δισδιάστατο (2D) υπερηχογράφημα της καρδιάς και παρακολούθηςε αρκετές περιπτώσεις διοισοφάγειου (ΤΟΕ) υπερηχογραφήματος καρδιάς καθώς και στη δοκιμασία κόπωσης (exercise test).

 

Εκπαιδευτική δραστηριότητα

  • Μαθήματα στο Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

  • Μαθήματα στους φοιτητές Ιατρικής στη θέση Καρδιολόγου, Βοηθού Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στη Α ́ Χειρουργική και στην Καρδιοχειρουργική κλινική Α.Π.Θ. και στη συνέχεια Α ́ Καρδιολογική Κλινική.

  • Υπεύθυνος τμήματος θαλάμων ασθενών για πολλά χρόνια και εκπαίδευση ειδικευμένων καρδιολόγων.

  • Συμμετοχή ενεργή σε πολλές δραστηριότητες της Καρδιολογικής Κλινικής, επίσκεψη θαλάμων ασθενών, μαθήματα ειδικευομένων, εξωτερικά Ιατρεία, στεφανιαία εντατική μονάδα, και εκμάθηση ειδικευμένων και ειδικών καρδιολόγων στους καθετηριασμούς της καρδιάς στη στεφανιαία αρτηριογραφία και αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων.

  • Μέλος της Επιτροπής του ετήσιου Μετεκπαιδευτικού προγράμματος Καρδιολογίας Καρδιοχειρουργικής Κλινικής –Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και Α ́ Καρδιολογικής Κλινικής από το από 1985 έως 1991 και ομιλητής σε διάφορα καρδιολογικά θέματα.

  • Συμμετοχή στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα Καρδιολογίας της Α ́ Καρδιολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. του Γ.Ν.ΑΧΕΠΑ από το 1997 και για πολλά χρόνια ως ομιλητής ή συζητητής σε διάφορα ενδιαφέροντα καρδιολογικά θέματα.

  • Ενεργός συμμετοχή στις τακτικές επιστημονικές συγκεντρώσεις και παρουσίαση πολλών καρδιολογικών θεμάτων. Συμμετοχή σε διάφορες επιστημονικές στρογγυλές τράπεζες, ημερίδες και σε διάφορα σεμινάρια είτε ως συζητητής είτε ως ομιλητής.

 

Κλινικό έργο

Από το 1983 ως καρδιολόγος της Α ́ Χειρουργικής και μετέπειτα Καρδιοχειρουργικής κλινικής συμμετείχε σε διάφορες επιστημονικές δραστηριότητες. Συνεχής προσφορά υπηρεσιών στους θαλάμους κλινικής, ενεργείς εφημερίες, εξωτερικά ιατρεία. Ενεργός και ουσιαστική παρακολούθηση καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών ασθενών στη στεφανιαία μονάδα, διενέργεια υπερηχογραφημάτων και τοποθέτηση προσωρινών ή μόνιμων βηματοδοτών.

Έλαβε μέρος και συνέβαλε ουσιαστικά μαζί με τους καθηγητές κ. Γ. Λουρίδα και Π. Σπανό στη διενέργεια των πρώτων στεφανιαίων αρτηριογραφιών στο Γ.Ν.ΑΧΕΠΑ από το 1984 και στη Βόρεια Ελλάδα.

Από το 1986 ξεκίνησαν στο Αιμοδυναμικό εργαστήριο τη διενέργεια αγγειοπλαστικών στα στεφανιαία αγγεία και σταδιακά τη τοποθέτηση ενδοστεφανιαίων προθέσεων (STENT) με αποτέλεσμα η εκτέλεση αυτών των θεραπευτικών παρεμβάσεων να γίνεται καθημερινά στη κλινική. Συνέχισε να υπηρετεί στη κλινική κα έχει εκτελέσει περίπου 1800 δεξιούς και αριστερούς καθετηριασμούς για την διάγνωση συγγενών και επίκτητων καρδιοπαθών, 12000 περίπου στεφανιαίες αρτηριογραφίες για την διάγνωση ή μη της στεφανιαίας νόσου, και 3500 περίπου αγγειοπλαστικές των στεφανιαίων αγγείων εκ των οποίων την τελευταία 6ετία περίπου 200 πρωτογενών αγγειοπλαστικών (Primary angioplasty) σε ασθενείς που εμφάνιζαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και συχνά με βαριά κλινική συμπτωματολογία και πολλές φορές διασωληνομένους όπως με καρδιογενές Shock, με κωματώδη κατάσταση, βαριά καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια ή σοβαρού βαθμού καρδιακές αρρυθμίες .

 

Το 1989 ως μέλος τη ομάδας της Πανεπιστημιακής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ σε συνεργασία με τους καρδιολόγους του Γ.Ν.Λευκωσίας Κύπρου πραγματοποιήσαμε τις πρώτες αγγειοπλαστικές στεφανιαίων αγγείων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Το ίδιο έτος 1989 τελείωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Στεφανιογραφική μελέτη των αποφρακτικών βλαβών και της παράπλευρης κυκλοφορίας στη σταθερή και ασταθή στηθάγχη». Από το 1983 με την έναρξη των στεφανιογραφιών δημοσιεύθηκαν αρκετές επιστημονικές και ερευνητικές εργασίες που αναφέρονται στο πληθυσμό της Βορείου Ελλάδος. Έλαβε μέρος στα ερευνητικά πρωτόκολλα BENESTENT II και ROSE που αναφέρονται στη τοποθέτηση ηπαρινισμένων ενδοπροσθέσεων (STENT) σε στεφανιαία αγγεία. Το 2005 συμμετείχε στη πολυεθνική και πολυκεντρική μελέτη ENDEAVOR V που αναφέρεται στη τοποθέτηση επικαλυμμένων STENTS με φαρμακευτική ουσία σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Από το 2014 συμμετείχε στη πολυκεντρική και πολυεθνική μελέτη TOTAL, σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, διενέργεια πρωτογενούς αγγειοπλαστικής με τοποθέτηση STENT ή θρομβοαναρρόφηση με ή χωρίς τοποθέτηση STENT. Επίσης συμμετείχε από το 2014 στη πολυκεντρική και πολυεθνική μελέτη COMPLETE, σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και πλήρη ή μη επαναιμάτωση του μυοκαρδίου με τοποθέτηση STENTS σε όλες τις στεφανιαίες αρτηρίες με σοβαρού βαθμού στένωση του αυλού τους.

Έχει εκπονήσει ικανό αριθμό επιστημονικών εργασιών, ορισμένες εκ των οποίων έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά κα ξένα έγκυρα καρδιολογικά επιστημονικά περιοδικά.

Είμαι μέλος Ιατρικής Εταιρείας, Θεσσαλονίκης, Καρδιολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδας, Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Αθλητιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδας, και British Cardiovascular Intervention Society.

bottom of page